Flamberade äpplen och valnötter, serveras med lyxig vaniljglass

Flamberade äpplen och valnötter, serveras med lyxig vaniljglass
Foto: TV4

Flamberade äpplen och valnötter, serveras med lyxig vaniljglass

Av: Thorbjörn - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

18 ingredienser

2h

Bröd, med smak av kanel och socker, toppas med hemmagjord vaniljglass och serveras med flamberade äpplen och nötter samt härlig sås av Pommeau.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Hemmagjord lyxig vaniljglass

  • 1 vaniljstång
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 krm salt
  • 3 äggulor
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljextrakt (eller Vodka)

Brödskivor

  • 4 skivor vitt bröd
  • 2 msk smör
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk malen kanel

Pommeausås

  • 3 dl pommeau
  • 1 tsk majsstärkelse

Flamberade äpplen

  • 3 äpple (t ex Aroma eller Gravensteiner)
  • 3 msk smör
  • 3 msk strösocker
  • 2 dl valnötter
  • 4 cl calvados

Gör så här

Hemmagjord lyxig vaniljglass

  1. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna ur den ena halvan. Spara den andra halvan.
  2. Häll mjölk, socker, salt, vaniljfrön och vaniljstängerna (båda två) i en kastrull och värm tills blandningen når kokpunkten.
  3. Ta av kastrullen o låt dra i 30 min.
  4. Vispa äggulor lätt i en skål.
  5. Värm mjölkblandningen igen till kokpunkt och häll sedan långsamt över äggulorna under omrörning.
  6. Häll tillbaka allt i kastrullen och vispa på låg värme tills blandningen tjocknar.
  7. Häll upp grädden i en skål och sätt en sil över och häll mjölkblandningen i silen och rör långsamt runt med en visp. Tillsätt eventuellt vaniljextrakt eller vodka.
  8. Täck skålen med plastfolie och låt vila i kylskåp, gärna över natten, men går lika bra att ställa in i frysen i ca 10-15 min. Ska helst vara kall.
  9. Kör i glassmaskin tills glassen är färdig, ca 20-25 min.
  10. Låt gärna glassen stå i frysen i 2-3 timmar före servering.

Brödskivor att lägga glassen på

  1. Stansa ut rundlar ur brödskivorna, ca 4 cm i diameter, eller skär ut i valfritt mönster utan kanter.
  2. Stek dem i smör, ljusbruna på båda sidor.
  3. Vänd dem i socker och kanel.

Pommeausås

  1. Blanda Pommeau med maizena i en kastrull och koka upp under omrörning i ca 2 minuter.
  2. Ta fram vaniljglass för att mjukna.

Flamberade äpplen

  1. Skölj och kärna ur äpplen.
  2. Skala dem om du önskar.
  3. Dela och skär i klyftor.
  4. Fräs äppelklyftorna i smör i en stor panna någon minut.
  5. Strö över socker och låt det smälta till ljus karamell några minuter. Vänd runt äpplena då och då.
  6. Tillsätt nötterna och vänd runt dem.
  7. Tillsätt Calvados, värm upp och ta bort pannan från spisen samt ut från kroppen.
  8. Vinkla pannan något och tänd på Calvadosen.
  9. Flambera äpplena tills spriten slutat brinna.

Servering

  1. Servera de flamberade äpplena och nötterna i en liten skål på tallriken, ringla lite Pommeausås runt om.
  2. Lägg upp en kula glass var på de kanel- och sockerpanerade brödskivorna.