Flamberad souvas i tunnbröd

7 röster
4

Norrländsk kebab! Du kan använda saltat och rökt eller gravat renkött i tunna skivor (det är detta som är souvas). Men det går också bra med renskav. Servera med coleslaw på rödkål.

Visa mer
4
4 portioner

Du behöver

Souvas

  • 600 g souvas (finskivat rökt renkött, gravat renkött eller renskav funkar fint)
  • 2 morötter, fint slantade
  • 2 rödlökar, klyftade
  • rapsolja
  • svensk punsch

Röd coleslaw

  • 400 g rödkål i fina strimlor
  • 3 msk majonnäs
  • 1 msk hel kummin
  • tabasco

Gurkyoghurt

  • 3 dl matlagningsyoghurt
  • 1 dm gurka
  • färsk timjan
  • färsk salvia

Till servering

  • salt
  • svartpeppar
  • tunnbröd
  • smör

Gör så här

  1. Coleslaw
    Rosta kumminfrön i en torr stekpanna tills det doftar gott, lägg sedan åt sidan att svalna.
  2. Blanda majonnäs med rostad kummin, tabasco, salt och peppar.
  3. Smaka av och blanda med strimlad rödkål.
  4. Gurkyoghurt
    Skär gurkan i fina, fina tärningar och lägg på hushållspapper, salta lätt så att vätskan sugs ut.
  5. Vänd ihop tärningarna med yoghurt och lite finhackade örter och smaka av med salt och peppar.
  6. Souvas
    Hetta upp ganska rkligt med rapsolja i en Muurika eller en riktigt stor stekpanna och mjukstek morotsslantarna.
  7. Tillsätt rödlök och souvas, krydda med salt och peppar. Vänd runt så att allt blandas väl och får fin färg.
  8. Slå på en skvätt punsch och flambera. (Flambera inte under köksfläkten då den kan ta fyr!)
14 december 2017

Fler goda recept