Flädergravad lax med gurksallad och färskpotatis med brynt rabarbersmör

Flädergravad lax med gurksallad och färskpotatis med brynt rabarbersmör
Foto: TV4
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Flädergravad lax med gurksallad och färskpotatis med brynt rabarbersmör

18 ingredienser

30 m + 2 dygn

En av mina favoriter bland gravade och rökta laxar är najadlax som både är gravad och sedan rökt. Här gör jag en hemma-variant av det när jag gravar redan kallrökt lax. Supergott! /Lisa

Ingredienser

portioner
  • 600 g kallrökt lax (skinnfri och i bit)
  • 1 dl koncentrerad fläderblomssaft
  • 3 msk salt
  • 1 knippe dill
  • 1 msk svartpepparkorn
  • 1 gurka
  • 1 fänkål
  • 0,5 citron, saft från
  • 1 knippe dill
  • 1 knippe gräslök
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
  • citron, pressad
  • kallpressad rapsolja
  • 800 g färskpotatis
  • 75 g smör
  • 1 stjälk rabarber
  • flingsalt

Gör så här

  1. Krossa svartpepparn och blanda med salt, hackad dill och flädersaften. Massera in detta i den kallrökta laxen och lägg i plastpåse. Låt grava i kylskåp i ca 1,5-2 dygn. Skär sedan i skivor vid servering.
  2. Strimla gurkan. Strimla fänkålen i tunna skivor, gärna i mandolin. Hacka dill och gräslök och sväng runt salladen med detta, citronsaft samt salt, peppar och lite kallpressad rapsolja.
  3. Koka potatisen i saltat vatten. Strimla under tiden rabarbern och lägg den i en kastrull med smör.
  4. Bryn smöret på medelvärme och under omrörning tills smöret är gyllenbrunt och doftar nötigt och karamelligt. Sväng runt den nykokta potatisen med smöret, smaka av med salt och servera genast med gurksallad och flädergravade laxen.