Flæskesteg med brunede kartofler, rødkål og brun sovs

Flæskesteg med brunede kartofler, rødkål og brun sovs
Foto: TV4

Flæskesteg med brunede kartofler, rødkål og brun sovs

Av: Camilla - Höganäs

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

1h 30m

Saftig fläskstek serveras med karamelliserad potatis, mustig sås samt fina ärtor och rödkål.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Fläskstek

  • 2 kg fläskstek
  • 10 pepparkorn
  • 7 lagerblad
  • grovt salt

Sås

  • 2 msk smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 2,5 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • steksky från fläsksteken
  • 3 msk svartvinbärsgelé

Karamelliserad potatis

  • 1 kg delikatesspotatis, kokt
  • 5 msk strösocker
  • 2 msk smör

Tillbehör

  • 3 dl rödkål, finriven
  • 3 dl frysta ärtor

Servering

  • svartvinbärsgelé

Gör så här

Fläskstek

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Häll ca 7 dl vatten i en ugnsfast form och lägg i pepparkorn och lagerblad.
  3. Lägg steken med ovansidan nedåt i vattenbadet.
  4. Smörj in baksidan rikligt med salt och ställ in i ugnen.
  5. Efter 20 minuter tar du ut steken och vänder på den.
  6. Gnid noga in saltet i skårorna på ovansidan och in med den i ugnen igen i 40 min.
  7. Om svålen inte har blivit spröd, höj värmen till 300 grader i ca 15 min. Håll koll på steken så att svålen inte bränns.
  8. När steken är klar är det viktigt att den vilar minst 20 minuter före servering.

Sås

  1. Smält smör och lägg i vetemjöl. Rör om.
  2. Tillsätt grädde, mjölk, steksky och gelé.
  3. Låt koka upp under omrörning.

Karamelliserad potatis

  1. Smält socker i en stekpanna.
  2. Lägg därefter ner smöret och rör ihop.
  3. Lägg i potatisen och rör om ofta tills potatisen har fått fin färg.

Tillbehör

  1. Värm rödkålen i micro eller kastrull.
  2. Värm ärtorna i en kastrull, med vatten, i ca 5 minuter.

Servering

  1. Servera fläsksteken med karamelliserad potatis, varm sås samt rödkål, ärtor och svartvinbärsgelé.