Five spice anka med rostad kål och karamelliserad apelsin

Five spice anka med rostad kål och karamelliserad apelsin
Foto: TV4
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson

Five spice anka med rostad kål och karamelliserad apelsin

17 ingredienser

1 h

Jonas Svenssons ugnsbakade anka är perfektion. Han serverar den med ugnsbakad kål och en dressing med asiatiska smaker!

Tips! Kryddblandningen five spice finns att köpa färdig i välsorterade affärer. Jonas gör sin egen och mortlar ihop stjärnanis, kardemumma, kanel, spiskummin och chili.

Ingredienser

portioner
  • 4 ankbröst
  • 1 spetskål (gärna röd)
  • 1 spetskål
  • 2 msk five spice
  • 1 ask mungbönor

Sås

  • 2 apelsiner, strimlat skal och filé
  • 2 dl kalvfond
  • 2 msk smör
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 citrongräs
  • 3 msk rörsocker
  • 1 dl vitt vin
  • 2 tsk sherryvinäger
  • salt
  • peppar

Till servering

  • 4 port ris

Gör så här

  1. Kryssa ankbröst (skär med kniven i skinnet så det blir som kryss). Stek ankbrösten på skinnsidan tills de är gyllene och vänd sedan snabbt på köttsidan och sen upp på plåt. Baka av ankan i ugnen på ca 100 grader tills 58 grader i innertemp.
  2. Finhacka lök, vitlök och citrongräs och fräs i kastrull och tillsätt sedan socker och karamellisera tills gyllene och tillsätt sedan kalvfond och vitt vin. Koka ner såsen till önskad konsistens och tillsätt strimlor av apelsinskal. Smaka upp såsen med smör, vinäger, salt och peppar.
  3. Skär kålen i stora bitar och baka av i ugnen på 200 grader tills den är rostad och mjuk i konsistens.
  4. Fräs mungbönorna och marinera i soja.
  5. Skiva upp ankan i skivor och servera med kålen, mungbönor, apelsin file och apelsin såsen.
  6. Servera gärna ris till om man önskar mer kolhydrater.