Fiskspett med räkor och saffransris

Fiskspett med räkor och saffransris
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Fiskspett med räkor och saffransris

13 ingredienser

Lite olja på spetten för att lyfta fram smaken, det är allt fett den här rätten innehåller. Till den här rätten kan du använda hälleflundra eller marulk.

Ingredienser

portioner
  • 400 g fast vit fisk, filéer
  • 8 jätteräkor (eller havskräftor)
  • färsk bladpersilja
  • 1 citron
  • olivolja
  • 2 dl ris
  • 0,5 gul lök
  • 1 morot
  • 100 g sockerärtor
  • 4 dl grönsaksbuljong
  • 0,25 g saffran [0,5 förp]
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Tvätta citronen och strimla det gula av skalet. Pressa citronen. Gör en marinad av olivolja, skalstrimlor och citronsaft. Skär fisken i trecentimeterskuber. Tina och torka av jätteräkorna om de är frysta. Trä upp fisken och räkorna på träspett med lite bladpersilja mellan. Häll marinaden över spetten och låt det hela stå i kylskåp 1–2 timmar. Vänd några gånger.
  2. Hacka löken, ansa och strimla moroten och sockerärterna. Koka riset sakta i buljongen tillsammans med lök och saffran. Sätt till morötter och ärter när ett par minuter återstår.
  3. Halstra spetten i het stekpanna 2–3 minuter på varje sida strax före serveringen. Krydda med salt och peppar. Servera spetten med riset.