Fiskgryta från hav, sjö och land med dillpesto

Fiskgryta från hav, sjö och land med dillpesto
Foto: TV4/Alexander Kvist
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Fiskgryta från hav, sjö och land med dillpesto

37 ingredienser

Fiskgryta med hemkokt musselfond, kräftor, räkor, kantareller, fläsk, torsk och lax. Toppas med en riktigt god dillpesto.

Ingredienser

Dillpesto

  • 30 g solroskärnor, skalade och rostade
  • 3 dl dill, lätt packad, grovskuren
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl olivolja
  • 1 dl rapsolja
  • 2 dl lagrad Minimunk (eller annan vällagrad hårdost)
  • 2 msk vit balsamvinäger
  • 2 msk honung

Musselbuljong

  • 1 kg blåmusslor
  • 2 schalottenlökar, skivade
  • 2 klyftor vitlök, skivade
  • 5 cl olivolja
  • 1 fänkål, i strimlor
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl fiskbuljong

Fiskgryta

  • 1 kg kantareller
  • 100 g rökt fläsk
  • 2 schalottenlökar
  • 1 fänkål
  • 2 knipplökar
  • 1 gul paprika (eller röd paprika)
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 förp tomat, grovkrossade
  • 4 dl musselfond
  • 1 tsk thaicurrypulver
  • 200 g vit fisk (t ex torsk i 2x2cm tärningar)
  • 200 g röd fisk, 2x2cm tärningar (t ex lax)
  • 200 g färska räkor, skalade
  • 1 kg kokta musslor i skal (från buljongen)
  • 8 färskpotatisar, kokta
  • 1 msk fiskfond
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 dl grädde
  • 1 dl vitt vin
  • 1 kg kokta kräftor i skal
  • 1 knippe krondill
  • salt

Gör så här

Dillpesto

  1. Mixa alla ingredienser slätt i matberedare eller med handmixer. Späd ev med lite vatten om lösare konsistens önskas. Smaka av med salt vid behov.

Musselfond

  1. Tvätta blåmusslorna noga under rinnande vatten. Knacka på musslor försiktigt med baksidan på en kniv. De blåmusslor som inte sluter sig ska kasseras.
  2. Fräs schalottenlök och vitlök i olivoljan och tillsätt blåmusslorna. Häll på vin och fiskbuljong.
  3. Lägg på lock och låt koka i 3-4 minuter, eller tills musslorna är färdiga och har öppnat sig.
  4. Lyft ur musslorna och låt dom svalna, koka ner lite buljongen något.

Fiskgryta

  1. Rensa svampen, skär köttet i 1 cm stora bitar, strimla schalottenlöken. Fräs detta i en stor panna.
  2. Dela paprikan, strimla knipplöken och fänkålen och fräs med svampblandningen.
  3. Häll på musselfonden och de krossade tomaterna och låt koka upp.
  4. Blanda ner crème fraiche och grädde, smaka av med thaicurry.
  5. Låt koka ihop, smaka av med vin och fiskfond och ev. mer thaicurry vid behov.
  6. Blanda ner fisken och låt den stelna i värmen från grytan.
  7. Smaka ev. av med salt. Garnera med musslor och kräftor, låt dessa bli varma. Toppa med skalade räkor och ett knippe krondill. Servera med gott bröd och dillpesto.