Fiskgratäng med räksås

Fiskgratäng med räksås
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Fiskgratäng med räksås

24 ingredienser

En lyxig fiskgratäng med god sås. Spättan kan bytas ut mot kolja, torsk eller bergtunga.

Ingredienser

portioner
  • 600 g rödspättafilé
  • citron, pressad
  • 0,75 dl vitt vin
  • 6 port potatismos
  • 1 äggula
  • 2 dl ost, riven
  • 100 g champinjoner (små)
  • salt

Sås:

  • 400 g räkor med skal
  • 2 msk margarin
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 tsk timjan
  • 1 msk persilja, hackad
  • 1 tsk dragon
  • 1 tsk körvel
  • 2 tsk paprikapulver
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 3 dl fiskbuljong
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 äggula
  • 3 msk margarin
  • Ugn: 250-275°

Gör så här

  1. Börja med såsen. Skala räkorna, spar skalen och lägg undan ett 10-tal räkor till garnering. Fräs skalen med 2 msk margarin i en gryta cirka 15 minuter. Tillsätt lök, kryddor och tomatpuré. Späd med vin och buljong och koka sakta i 15-20 minuter.
  2. Sila spadet och koka ihop det till hälften. Fräs margarin och mjöl i en kastrull, späd med grädden och den hopkokta buljongen. Koka 5-10 minuter. Ta såsen av värmen och rör ner äggulan.
  3. Sätt på ugnen. Salta fisken. Lägg den på ett ugnsfat. Droppa över citron och vin. Täck med folie och koka knappt klar i ugn. Slå av spadet och bred räksåsen över.
  4. Blanda potatismoset med äggula och riven ost. Spritsa eller klicka det runt om. Strö på champinjonerna och gratinera i 250-275° tills ytan fått färg. Garnera med räkor.