Fiskfat med citronsås och gröna lökar

Fiskfat med citronsås och gröna lökar
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Fiskfat med citronsås och gröna lökar

17 ingredienser

Eftersom den här rätten serveras kall kan den förberedas i god tid.

Ingredienser

portioner
  • 800 g fiskfilé
  • 5 dl fiskbuljong
  • 1 lagerblad
  • 6 vitpepparkorn
  • 1 gul lök, liten, i klyftor
  • 1 dl purjolök, strimlad

Sås:

  • 1,5 msk vetemjöl
  • 1,5 msk margarin
  • 2 dl silat spad från formen
  • 2 äggulor
  • 2 msk citron, pressad
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 ägg, hårdkokta och hackade
  • gräslök, hackad
  • salt
  • peppar
  • Ugn: 200°

Gör så här

  1. Rulla ihop filéerna och lägg dem i en ugnsform. Lägg på kryddor, lök och purjo och slå på buljongen. Täck formen med folie och sjud fisken klar mitt i ugnen cirka 15 minuter.
  2. Sila spadet från formen. Ta bort kryddorna. Låt fisken kallna.
  3. Fräs ihop mjöl och margarin till såsen. Späd med spad och låt koka 5 minuter. Låt kallna. Vispa sedan ner äggulorna och krydda med salt, peppar och citron. Vispa grädden och vänd ner den. Slå såsen över fisken och garnera med ägg och gräslök.