Fiskfärs med svampsås

Fiskfärs med svampsås
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Fiskfärs med svampsås

16 ingredienser

För att göra fiskfärs behöver du en mixer eller matberedare. Det här blir en stor sats, så du kan dela ingredienserna och köra dem i två omgångar. Originalreceptet lagas av gädda, men annan vit fisk går lika bra. Svart trumpetsvamp till såsen är både gott och dekorativt, men annan god svamp går också bra.

Ingredienser

portioner

Fiskfärs:

  • 400-500 g gäddfilé
  • 2 ägg
  • 50 g smör, smält
  • 2 dl mjölk
  • 2 msk potatismjöl
  • 2 tsk salt
  • kajennpeppar, lite
  • 3 dl vispgrädde

Svampsås:

  • 200 g svamp
  • smör, till stekning
  • 1 schalottenlök
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl svampbuljong (eller fiskbuljong)
  • 3 dl vispgrädde
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Skär fisken i bitar och kör den slät i mixern.
  2. Lägg fiskköttet i en bunke, tillsätt äggen och rör kraftigt. Tillsätt de andra ingredienserna och arbeta färsen slät och fin. Slå färsen i en smord avlång form. Grädda den i vattenbad i ugnen i ca 1 timme. Skiva upp före servering.
  3. Svampsås: Hacka svampen fint och låt den svettas i smör i pannan med finskuren schalottenlök. Dofta över mjöl och spä med lite fiskbuljong och vispgrädde. Smaka av med salt och peppar.