Fiskarfruns lyxiga fiskgratäng

Fiskarfruns lyxiga fiskgratäng
Foto: Ulrika Pousette
Jenny Warsén porträtt
Jenny Warsén porträtt

Fiskarfruns lyxiga fiskgratäng

13 ingredienser

40 m

En festlig fiskgratäng med både lax och torsk under ett täcke av hemgjord hummersås. Toppa med räkor vid servering och bjud gärna med grönsaker och ris.

Ingredienser

portioner
  • 4 bitar laxfilé, fryst och tinad
  • 400 g torskfilé, fryst och tinad
  • 4 dl vispgrädde
  • 200 g färskost (t ex philadelphia)
  • 2 msk koncentrerad hummerfond
  • 2 msk dill, hackad
  • 0,5 msk curry
  • salt
  • peppar
  • 250 g körsbärstomater (gärna både gula och röda)

Garnering

  • skalade räkor (valfri mängd)

Till servering

  • ris (eller pasta eller kokt potatis)
  • grön sparris, kokt (eller broccoli)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skär fisken i 2 x 2 cm stora bitar, och lägg i en ugnsform.
  2. Vispa ihop grädde, färskost, fond, dill, curry, salt och peppar i en kastrull. Koka upp lite långsamt och ringla sedan såsen över fiskbitarna.
  3. Strö över körsbärstomaterna och ställ in i ugnen i ca 20 minuter eller tills fisken är klar och gratängen har fått fin färg.
  4. Toppa med räkor och servera med ris, pasta eller potatis samt sparris eller broccoli.