Fisk som i Sichuan med pak choi och tahinisås

Fisk som i Sichuan med pak choi och tahinisås
Foto: TV4

Fisk som i Sichuan med pak choi och tahinisås

Av: Sveriges mästerkock - lagtävling

Från: Sveriges mästerkock

21 ingredienser

60 m

Marinerad havsabborre med ångad pak choi, savojkål och en smakrik tahinisås. Finns inte havsabborre tillgängligt går det lika bra med gös.

Ingredienser

portioner

Fisken

  • 1 havsabborre (eller gös)
  • 2 msk japansk soja
  • 2 msk risvin
  • vetemjöl
  • 3 msk neutral olja

Grönsaker

  • 2 pak choi
  • 0,5 savoykål
  • 2 morötter
  • 50 g rättika
  • 3 salladslökar
  • 5 cm ingefära
  • 1 tsk strösocker
  • 1 msk risvinäger
  • 2 msk japansk soja

Tahinisås

  • 1 dl tahinipasta
  • 0,5 dl japansk soja
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 msk lagrad risvinäger (eller balsamico)
  • 1 msk rostad sichuanpeppar, mortlad
  • 1 msk chilipasta i olja
  • 2 tsk sesamolja

Gör så här

  1. Blanda samman alla ingredienser till tahinisåsen och vispa ihop till en jämn och slät sås. Blanda ned eventuellt lite vatten till önskad konsistens.
  2. Fjälla fisken och skåra den på båda sidorna. Marinera fisken i ljus soja och risvin. Låt marinera ca 30 minuter.
  3. Strimla morot, rättika, ingefära och vårlök. Fräs i lite olja tills grönsakerna mjuknar. Smaka av med socker och risvinäger.
  4. Strimla savojkålen och stek i lite soja tills den mjuknat.
  5. Vänd den marinerade fisken i lite mjöl och stek i stekpanna på medelhög värme i mycket olja. Stek på båda sidor tills fisken fått fin färg och nått en innertemperatur på 50 grader.
  6. Ånga eller koka snabbt pak choi tills den är nästan färdig. Låt torka och smörj med lite olja. Stek på hög värme, gärna i grillpanna.
  7. Servera.