Fish and chips med currymajonnäs och ärtkräm

Fish and chips med currymajonnäs och ärtkräm
Foto: TV4
Klara Lind DM
Klara Lind DM

Fish and chips med currymajonnäs och ärtkräm

26 ingredienser

45 m

Tempurafriterad torsk med kripsiga pommes frites. Serveras med en kräm på ärtor, mynta, citron och spenat samt en currymajonnäs med krispigt äpple!

Ingredienser

portioner

Tempurasmet

  • 1 dl majsstärkelse
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 ägg
  • 1 dl öl
  • 1 tsk salt

Fish and chips

  • 600 g torsk
  • 6 bakpotatisar
  • 2 l frityrolja
  • 4 dl ankfett

Ärtkräm

  • 400 g gröna ärtor
  • 100 g smör
  • 1 citron, saft och skal
  • 15 färska myntablad
  • 1 dl bladspenat, för färgens skull
  • salt
  • peppar

Currymajonnäs

  • 2 äggulor
  • 3 dl matolja
  • 1 tsk vinäger
  • 1 tsk curry
  • 1 liten burk kapris, avrunnen och finhackad
  • 1 stort äpple av sötare sort
  • 0,5 citron, saft
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Blanda smeten till tempuran och låt stå att svälla. Skär fisken i mindre bitar.
  2. Skär potatisen i likadana pommes frites. Spola av i kallt vatten. Värm oljan med ankfettet till ca 160 grader. Fritera potatisen först en gång i 2 minuter, låt rinna av på papper.
  3. Värm upp gröna ärtor med smör och citron i kastrull till smöret smält. Mixa slätt med mynta, spenat samt salt och peppar.
  4. Vispa äggulor med vinäger och matolja till majonnäs. Häll matoljan i tunn stråle så att du ser att den går ihop. Blanda upp med curry, kaprisen, finhackat äpple. Smaka av med citronjuice, salt och peppar.
  5. Doppa fisken i smeten och fritera på 160 grader gyllenbrun. Salta!
  6. Fritera pommes fritesen en andra gång tills dom har fått bra färg!
  7. Server med citronklyfta och såserna.