Fine de Claire ostron med ponzugelé och wasabiolja

1 röst
6 ostron

Ostron toppade med en ponzu, wasabi och apelsinzest. Lyxigt och fantastiskt gott!

Tips! Du kan spara använd konbu och bonito för att göra en andra omgång dashi som passar till såser, soppor och dressingar där klarheten inte är viktig. Ta då 1,5 L vatten, lägg i resterna och låt det sakta koka upp, så snart det kokat upp, ta bort från värmen och tillsätt ytterligare 15 g bonitoflingor, låt dem sjunka till botten och sila av. Håller i kylen en vecka eller länge i frysen. Toppen till misosoppa! Konbun kan du strimla o torka i ugn och använda som topping till sallader.

Visa mer
6 ostron
6 portioner

Du behöver

  • 6 ostron
  • 1 apelsin, zest
  • wasabiolja

Ponzugelé

  • 90 g dashi (gör själv eller köp ”instant powder”)
  • 3 g gelatinpulver
  • 30 g ljus soja
  • 30 g limejuice

Dashi

  • 1,2 l vatten
  • 30 g konbu (sjögräs)
  • 30 g bonitoflingor (katsuobushi, torkade tonfiskflagor)

Gör så här

  1. Dashi
    Mät upp vattnet i en gryta och lägg i konbun, lämna i rumstemperatur 6-8 timmar.
  2. Värm sakta upp vattnet och ta ur konbun direkt när vattnet börjar koka. Låt vattnet koka upp och tillsätt bonitoflingorna utan att röra i grytan.
  3. Ta av grytan från värmen, när flingorna sjunkit till botten, sila försiktigt genom en finmaskig sil utan att pressa.
  4. Ponzugelé
    Hetta upp dashin till kokpunkten.
  5. Lös upp gelatinpulvret i vätskan. Blanda sedan ner soja och limejuice.
  6. Häll upp i en form täckt med plastfilm. Låt stelna i kyl i minst 40 minuter. Skär upp i 5 mm kuber.
  7. Serviering
    Öppna och lossa ostronen, lägg dem på en bädd av grovt salt.
  8. Lägg en knapp matsked ponzugelé i varje ostron. Riv över lite apelsinzest. Droppa över lite wasabiolja och servera direkt.
1 juli 2018

Laddar fler recept