
Fin fiskgratäng

Foto: TV4
Du behöver
- 800-900 g spättafilé
- 0,75 dl torrt vin
- 8 port potatismos, lagat
- 1 äggula
- 1 dl ost, riven
- 200 g champinjoner, skivade
- pressad citron
- salt och peppar
Sås:
- 3 msk margarin
- 3 msk vetemjöl
- 3 dl fiskbuljong
- 2 dl torrt vitt vin
- 2 msk tomatpuré
- 1 tsk dragon
- 1 tsk körvel
- 1 tsk paprikapulver
- 2 dl vispgrädde
- 1 äggula
- 300 g räkor, skalade
- salt och peppar
- smör
- Ugn: 200-275°
Gör så här
- Fräs margarin och mjöl till såsen i en kastrull, späd med vin och buljong. Krydda med salt och peppar och koka i 5 min. Tillsätt tomatpuré, övriga kryddor och grädde. Koka 10 min. Ta såsen av värmen, rör ned äggulan.
- Smörfräs svampen.
- Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ut fisken på lättsmörat ugnsfat. Salta, peppra droppa över citron, häll på vin och täck med al-folie. Sätt in i ugnen ca 15-20 min tills fisken är klar.
- Slå av vätskan ner i såsen. Bred såsen över fisken.
- Höj ugnstemperaturen till 275 grader. Blanda potatismoset med äggula och riven ost. Spritsa runt fatet. Strö på svampen och gratinera tills rätten har fin färg. Strö på räkorna.
26 januari 2009
Laddar fler recept...