Filodegsrullar med fetaost och örter

Filodegsrullar med fetaost och örter
Foto: Zeina Mourtada
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Filodegsrullar med fetaost och örter

9 ingredienser

Filodegsrullar fyllda med fetaost och örter. Servera som en del av en vegetarisk buffé, till picknicken, bredvid soppan eller som en förrätt eller med sallad.

Tips! Yufkadegen hittas främst i orientaliska livsmedelsbutiker i kyldisken.

Ingredienser

portioner stycken
  • 350 g yufkadeg (eller 500 g filodeg)
  • 300 g fetaost
  • 150 g ost, riven
  • 1,5 msk torkad mynta
  • 1 dl persilja, finhackad
  • 1 tsk paprikapulver (eller chilipulver)
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1 msk vatten
  • rapsolja, till stekning

Gör så här

  1. Smula fetaosten och blanda med riven ost och kryddorna.
  2. Jag använder yufkadeg för att jag tycker att den är enklast att jobba med. Använder du filodeg skär du ut fyrkanter i önskad storlek. Tänk på att alltid hålla båda degsorter ordentligt täckta, särskilt filodegen, annars torkar de ut och smulas sönder vid användning.
  3. Blanda majsstärkelse och vatten i en liten skål, detta ska du använda som “klister” för att hålla ihop rullen vid stekning.
  4. Lägg ca 2 msk fyllning längst ut på degen, vik in kanterna och rulla som en vårrulle. Pensla med lite av “klistret” längst ut och stäng ihop rullen. Stapla rullarna på en tallrik, ställ inte dem för tätt ihop.
  5. Hetta upp olja i en stekpanna och stek dem ca 1 minut på varje sida. Ha koll på rullarna, de får snabbt färg. Låt rinna av på papper och servera dem varma eller kalla. De är goda att serveras som en del av en buffé, bredvid soppan, som en förrätt eller med sallad.