Pytt-i-panna

Pytt-i-panna
Foto: TV4
Filip Fasten
Filip Fasten

Pytt-i-panna

15 ingredienser

Pytt-i-panna på purjolök, rotselleri, jordärtskocka och betor. Serveras med ädelostkräm.

Tips: Om ni skulle vilja tillsätta något kött så tärna ner sidfläsk och stek och tappa över grönsakerna.

Ingredienser

  • 2 schalottenlökar
  • 0,5 rotselleri
  • 300 g jordärtskocka
  • 1 knippe gulbeta (små)
  • 1 knippe rödbeta (små)
  • 1 purjolök
  • 200 g ädelost
  • 0,5 dl mjölk
  • 3 kvistar färsk timjan
  • 3 kvistar rosmarin
  • 0,5 dl persilja, hackad
  • 2 msk smör
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Börja med att skära bort blasten och koka betorna i saltat vatten tills dem blir mjuka igenom.
  3. Skala och tvätta jordärtskockan, rotsellerin och löken.
  4. Skär sedan i centimeter stora bitar och lägg i en ugnsform tillsammans med 2 msk olivolja och några klickar smör.
  5. Plocka och hacka rosmarin och timjan och blanda i med grönsakerna i ugnsformen.
  6. Salta och peppra.
  7. Rosta i rotsakerna och löken i ugnen tills dem blir mjuka igenom (ca 40 minuter)
  8. Sjud upp mjölken medan rotfrukterna bakas.
  9. Bryt ner ädelosten i små bitar och mixa slät med mjölken, om den inte blir slät utan blir hård så tillsätt mer mjölk.
  10. Skiva purjolöken i 3 mm tjocka ringa och spola i kallt vatten.
  11. Lägg ringarna i ugnsformen och låt dem rostas de sista 5 minuterna i ugnen.
  12. Häll av och skala betorna.
  13. Dela sedan på mitten och blanda runt med olivolja och peppar.
  14. Ta ut ugnsformen och blanda ner betorna och persilja.
  15. Servera med ädelostkrämen och bröd.