Köttbullar med pressgurka och färskpotatis

Köttbullar med pressgurka och färskpotatis
Foto: TV4
Filip Fasten
Filip Fasten

Köttbullar med pressgurka och färskpotatis

20 ingredienser

Köttbullarna blir ljuvligt goda i kombination med pressgurka, lingon och färskpotatis.

Ingredienser

  • 500 g nötfärs
  • 1 gul lök
  • 0,5 dl ströbröd
  • 1 ägg
  • 1 dl grädde
  • 10 g salt
  • 3 krm vitpeppar
  • smör
  • 1 dl öl, ljus lager
  • 1 msk senap
  • 2 dl grädde
  • 1 gurka
  • 2 kvistar färsk dill
  • 3 msk senapsfrö
  • 1 dl ättika
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 100 g lingon
  • 40 g strösocker
  • 400 g färskpotatis

Gör så här

  1. Börja med att koka potatis i saltat vatten.
  2. Rör ihop socker och lingon tills sockret löst sig, slå sedan upp i en syltburk.
  3. Skala gullök.
  4. Ta gullök, grädde, ströbröd, salt, vitpeppar, ägg och mixa slät med hjälp av
  5. en mixer.
  6. Blanda lökmixen med nötfärsen till en jämn smet och gör ett stekprov.
  7. Rulla sedan 10 grams bollar av färsen och stek sedan i en stekpanna med smör.
  8. När köttbullarna är stekta så lägg över dem på ett fat.
  9. Ta stekpannan och slå i ölen, låt reducera ner till hälften.
  10. Lägg i senap och grädde och låt allt koka ihop i 5 minuter.
  11. Smaka av med salt.
  12. Lägg sedan tillbaka köttbullarna i såsen.
  13. Koka vatten och senapsfrön i 5 minuter.
  14. Tillsätt sedan socker och ättika.
  15. Skala gurkan slarvigt och skär i tunna skivor.
  16. Lägg gurkan i en syltburk tillsammans med dillen.
  17. Slå på den ljumna 1-2-3 lagen och låt stå och dra i minst 20 minuter.
  18. Servera sedan köttbullar med lingonen, ättiksgurkan och den kokta färsk potatisen.