Hemgjord korv med ugnsbakad spetskål

Hemgjord korv med ugnsbakad spetskål
Foto: TV4
Filip Fasten
Filip Fasten

Hemgjord korv med ugnsbakad spetskål

20 ingredienser

Hemlagad korv som serveras med en ugnsbakad spetskål.

Se fler recept från

Mitt kök

Ingredienser

  • 600 g nötfärs, grovmalen
  • 300 g fläskfärs, grovmalen
  • 150 g lardo
  • 1 dl timjan, plockad
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 1 msk vitlökspulver
  • 2 lagerblad, mixade
  • 2 msk pepparmix
  • 10 g salt
  • 4-6 dl kolsyrat vatten
  • 1 spetskål
  • 20 g smör
  • 4 msk grovkornig senap
  • 2 m meter grisfjälster/gristarm
  • 2 dl vitt vin
  • 2 gula lökar
  • 2 lagerblad
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

Spetskål

  1. Kvarta spetskålen i fyra och lägg i en ugnsform med smör, salt och peppar.
  2. Baka i ugnen på 120 grader i 1,5-2 timmar.

Korv

  1. Blanda nötfärs, fläskfärs, timjan, paprikapulver, vitlök, vitlökspulver, lagerblad, pepparmix och salt.
  2. Tärna lardot i små fina tärningar och blanda ner i färsen.
  3. Jobba ner kolsyrat vatten i färsen.
  4. Spola gristarmen i kallvatten i minst 20 minuter.
  5. Häll vitt vin igenom tarmen och låt den ligga i kallt vatten.
  6. Använd en korvmaskin för att fylla korven.
  7. Fördela färsen jämnt i fjälstret.
  8. Snurra sedan fjälstret varje 5 centimeter så det bildar små tjocka korvar.
  9. Strimla lök och koka upp med 3 liter vatten och lagerblad.
  10. Dra av kastrullen så den slutar koka och lägg ner korvarna i det sjudande vattnet i 5
  11. minuter.
  12. Lyft upp korvarna och klipp loss dem från varandra.
  13. Stekgyllenbruna med smör och servera med senap.