Festfin älgstek med tillbehör

Festfin älgstek med tillbehör
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Festfin älgstek med tillbehör

15 ingredienser

Älgstek är ett delikat och magert kött. Steken är också god kall om det blir något över.

Ingredienser

portioner8 - 10
  • ca 2 kg älgstek benfri (gärna innanlår)
  • matfett
  • salt
  • peppar

Buljongpotatis:

  • 1-2 potatisar (per person)
  • ca 1 l buljong
  • hel kummin
  • salt

Sås:

  • 2-3 dl grädde
  • 2 dl buljong
  • 2 msk vetemjöl + vatten
  • salt
  • peppar

Tillbehör:

  • 1 förp päronhalvor
  • 1 förp rönnbärsgelé

Gör så här

  1. Putsa köttet fritt från hinnor. Krydda med salt och peppar och lägg i en ugnsform. Bred ett lager matfett över och salta lätt. Sätt in köttet mitt i ugnen i 100°. Beräkna stektiden till 3 1/2 timma för 2 kilo. Ös den en gång i halvtimman. Låt den vila cirka 30 minuter innan den skärs upp.
  2. Skala potatisen och dela den på längden. Lägg halvorna i smord ugnsform eller långpanna. Häll på buljong så att den når till hälften upp på potatisen. Strö på kummin och salt. Stek mitt i ugnen på 250° cirka 30 minuter.
  3. Vispa ur ugnsformen som älgen stekt i med lite buljong och sila ner skyn i en kastrull. Vispa också ur potatispannan. Späd buljongen med grädde och koka upp. Red såsen med mjöl utrört i vatten och smaka av med salt och peppar.
  4. Skär upp steken tunt. Servera eventuellt med kokta päronhalvor fyllda med gelé.