Thailändska färsspett med mango

Thailändska färsspett med mango
Foto: Jakob Fridholm
Christian Hellberg
Camilla Läckberg
Christian Hellberg
Camilla Läckberg

Thailändska färsspett med mango

Av: Christian Hellberg, Camilla Läckberg

Från: Fest, mat och kärlek

22 ingredienser

Thailändska färsspett med koriander och mango. Sötman från frukten ger rätten det där lilla extra. Recept från kokboken Fest, mat och kärlek.

Majonnäs
När du gör en majonnäs är det viktigt att alla råvaror har samma temperatur, så att den inte skär sig.

Vispa ihop 3 äggulor, 2 msk dijonsenap och 2 msk rödvinsvinäger. Tillsätt ca 4 dl olja i en tunn stråle under konstant vispning, till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Kolla in fler recept och läs mer om

Fest, mat och kärlek

Ingredienser

portioner

Spett

  • 500 g blandfärs
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • smör, till stekning
  • 2 msk farinsocker
  • 2 salladslökar
  • 0,5 kruka färsk koriander
  • 3 äggulor
  • 1 msk malen ingefära
  • 2 msk sesamolja
  • 1 msk japansk soja

Thaimajonnäs

  • 1 sats majonnäs
  • 1 tsk sriracha (eller chilisås)
  • salt (efter smak)

Tillbehör

  • 1 silverlök
  • 1 mango
  • 1 morot
  • 0,5 msk svarta sesamfrön
  • 0,5 msk vita sesamfrön
  • 0,5 knippe gräslök
  • 50 g sallad (späda blad)
  • 1 ask shisokrasse

Gör så här

Spett

  1. Värm ugnen till 225 grader.
  2. Lägg färsen i en bunke.
  3. Skala och finhacka löken och vitlöken och fräs den i smör och farinsocker.
  4. Låt svalna.
  5. Skär salladslöken och koriandern fint.
  6. Blanda ner alltsammans i färsen och tillsätt äggulorna, ingefäran, oljan och sojan.
  7. Arbeta ihop till en smidig smet.
  8. Forma färsen till avlånga rullar och stek dem i ugn, ca 10 minuter.

Thaimajonnäs

  1. Blanda majonnäsen med srirachasås och smaka av med salt.

Tillbehör

  1. Skala och skiva silverlöken tunt på mandolin och lägg den i iskallt vatten.
  2. Skala och skär mangon i tärningar.
  3. Skala och skär moroten i tunna strimlor och lägg dem i kallt vatten.
  4. Rosta sesamfröna i ugn på 225 grader i 5-7 minuter.
  5. Skär gräs löken fint och blanda den med de rostade sesamfröna.
  6. Skölj salladsbladen.

Vid servering

  1. Trä upp köttet på spett strax före servering.
  2. Lägg upp på tallrik och strö över sesamblandningen.
  3. Servera med tillbehören och majonnäsen.