Räkcocktail med avokadokräm, chili och mango

178 röster
4
4
4 portioner

Du behöver

  • 400 g räkor, färska
  • 2 plommontomater
  • 1 mango
  • 0,25 gurka
  • 0,5 kruka koriander
  • 0,25 grön chilifrukt
  • 1 limefrukt, saften
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 dl gurkvatten
  • salt (efter smak)

Avokadokräm

  • 2 avokador
  • 0,5 msk yuzu kosho (japansk sås)
  • salt (efter smak)

Vitlökssmulor

  • 2 skiva formfranska
  • 1 klyfta vitlök
  • olivolja, till stekning
  • 1 citron, rivet skal

Gör så här

  1. Skala räkorna och lägg dem i en bunke.
  2. Skålla och skala tomaterna.
  3. Skär bort skalet och ta bort kärnan på mangon.
  4. Skala gurkan.
  5. Skär tomaterna, gurkan och mangon i tärningar och blanda med räkorna.
  6. Mixa koriandern, chilin, limesaften, olivoljan och gurkvattnet.
  7. Smaka av med salt.
  8. Sila lagen och slå den över räkblandningen.
  9. Låt stå i ca 1.5 timme.
  10. Avokadokräm
    Skala och mosa avokadorna till en slät kräm.
  11. Tillsätt yuzun och smaka av med salt.
  12. Vitlökssmulor
    Smula formfranskan och skala och riv vitlöksklyftan.
  13. Stek brödet och vitlöken på medelvärme i olivolja tills alltsammans fått en gyllenbrun färg.
  14. Strö över det rivna citronskalet.
  15. Vid servering
    Ta upp räkorna ur marinaden.
  16. Lägg avokadokrämen i botten av ett cocktailglas, fyll på med räkor och toppa med vitlökssmulor.
15 april 2011