Bröd med nötter och aprikoser

Bröd med nötter och aprikoser
Foto: Jakob Fridholm
Christian HellbergCamilla Läckberg
Christian HellbergCamilla Läckberg

Bröd med nötter och aprikoser

23

13 steg att laga

12 ingredienser

Ett perfekt bröd att frysa in och ta fram till brunchen, eller varför inte i höstrusket till ostbrickan och rödvinet? Recept från kokboken Fest, mat och kärlek.

Receptet är beräknat för 4 små bröd

Kolla in fler recept och läs mer om

Fest, mat och kärlek


Ingredienser

portioner4 portioner
  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten, ljummet
  • 2,5 dl kvarg
  • 0,5 dl lavendelhonung
  • 3 apelsiner, skalet
  • 1 dl fikon, torkade
  • 1 dl aprikoser, torkade
  • 1 dl gula russin
  • 1 dl valnötter
  • 2 dl hasselnötter
  • 15 dl rågsikt
  • 2 tsk salt

Gör så här

  1. Rör ut jästen i vatten i en bunke.
  2. Blanda ner kesella och honung.
  3. Riv apelsin skalen och grovhacka den torkade frukten och nötterna.
  4. Lägg ner alltsammans i bunken.
  5. Tillsätt 10 dl av mjölet och arbeta ihop till en smidig deg.
  6. Tillsätt saltet och resterande mjöl och arbeta ihop degen igen.
  7. Låt jäsa i ca 45 minuter.
  8. Forma fyra limpor på ett mjölat bakbord och lägg dem på smord plåt eller i brödform.
  9. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
  10. Värm ugnen till 225 grader.
  11. Grädda limporna i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter.
  12. Sänk ugnsvärmen till 175 grader och grädda i ytterligare ca 35 minuter.
  13. Låt bröden svalna på galler under bakduk.
TIPS!
läs mer
Sponsrat
Cervera header julklappstips

11 klassiska julklappar för alla smaker

Tips!

Läs mer