Bröd med nötter och aprikoser

Bröd med nötter och aprikoser
Foto: Jakob Fridholm
Christian Hellberg
Camilla Läckberg
Christian Hellberg
Camilla Läckberg

Bröd med nötter och aprikoser

Av: Christian Hellberg, Camilla Läckberg

Från: Fest, mat och kärlek

12 ingredienser

Ett perfekt bröd att frysa in och ta fram till brunchen, eller varför inte i höstrusket till ostbrickan och rödvinet? Recept från kokboken Fest, mat och kärlek.

Receptet är beräknat för 4 små bröd

Kolla in fler recept och läs mer om

Fest, mat och kärlek

Ingredienser

portioner små bröd
  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten, ljummet
  • 2,5 dl kvarg
  • 0,5 dl lavendelhonung
  • 3 apelsiner, skalet
  • 1 dl fikon, torkade
  • 1 dl aprikoser, torkade
  • 1 dl gula russin
  • 1 dl valnötter
  • 2 dl hasselnötter
  • 15 dl rågsikt
  • 2 tsk salt

Gör så här

  1. Rör ut jästen i vatten i en bunke.
  2. Blanda ner kesella och honung.
  3. Riv apelsin skalen och grovhacka den torkade frukten och nötterna.
  4. Lägg ner alltsammans i bunken.
  5. Tillsätt 10 dl av mjölet och arbeta ihop till en smidig deg.
  6. Tillsätt saltet och resterande mjöl och arbeta ihop degen igen.
  7. Låt jäsa i ca 45 minuter.
  8. Forma fyra limpor på ett mjölat bakbord och lägg dem på smord plåt eller i brödform.
  9. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
  10. Värm ugnen till 225 grader.
  11. Grädda limporna i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter.
  12. Sänk ugnsvärmen till 175 grader och grädda i ytterligare ca 35 minuter.
  13. Låt bröden svalna på galler under bakduk.