Samke Harra med babaganosh

Samke Harra med babaganosh
Foto: Jens Nordström

Samke Harra med babaganosh

Av: Fatma El-Zein

Från: Nyhetsmorgon

15 ingredienser

Samke Harra, lax i libanesiskt foliepaket fullt med smaker. Servera paketen med aubergineröran babaganosh.

Tahini, sesampasta, hittar du i asiatiska hyllan i välsorterade livsmedelsbutiker.

Ingredienser

portioner

lax

  • 4 laxfiléer
  • 1 citron, saften
  • 1 knippe färsk bladpersilja
  • 1 knippe färsk koriander
  • 1 tsk torkad koriander
  • salt (efter smak)
  • malen spiskummin (efter smak)
  • 3 klyftor vitlök

Babaganosh

  • 3 aubergines
  • 1 citron, saften
  • 1 dl tahinipasta
  • salt (efter smak)
  • 2 klyftor vitlök

Garnering

  • färska myntablad
  • olivolja

Gör så här

Lax

  1. Gör en smet av alla ingredienser.
  2. Skär en skåra i laxen och gnid in marinaden. Fisken ska vara täckt av marinaden.
  3. Slå in laxen i ett foliepaket och ställ in i ugnen på 200 grader i 20 minuter.

Babaganosh

  1. Grilla auberginerna i ugnen i 30 minuter tills de blivit mjuka.
  2. Låt dem kallna och drag av skalet.
  3. Mosa innanmätet till en jämn smet.
  4. Blanda i de övriga ingredienserna.
  5. Lägg upp babaganoshen på ett fat och droppa olivolja över.
  6. Dekorera med myntablad.