I det här receptet är det verkligen såsen som gör susen! En helt vanlig färslimpa får ett lyft av en spännande sås med många smaker. Kokt potatis eller ris passar bra att servera till.
Ingredienser
500 g fläskfärs
0,5 gul lök
1 ägg
1 klyfta vitlök
1,5 dl ströbröd
0,5 krm muskot, riven
1 tsk paprikapulver
salt
vitpeppar
Stroganoffsås:
2 msk gul lök, hackad
100 g champinjoner
20 g röd paprika
1 klyfta vitlök
2 msk tomatpuré
1 tsk paprikapulver
2 msk olivolja
salt
vitpeppar
4 dl vatten
1 lagerblad
1 tsk Herbes de Provence
0,5 tsk sambal oelek
1 msk persilja, hackad
2 msk ättiksgurka, hackad
2 msk syltlök, hackad
1 tsk kapris
1 dl grädde
4 cl vodka (eller gin)
Gör så här
Värm ugnen till 200°. Skala och riv löken. Blanda fläskfärsen med lök ägg ströbröd muskot paprikapulver salt och peppar. Forma en limpa av färsen och lägg den i en smord ugnssäker form.
Pensla ovansidan av köttfärslimpan med vatten. Grädda den i ugnen i 1 timme. Låt den svalna i ugnen. Skiva upp före servering.
Sås: Hacka lök, champinjoner, paprika och persilja. Fräs lök, champinjoner och paprika i oljan och pressa ner vitlöken. Krydda med tomatpuré, paprikapulver, salt och peppar. Tillsätt vatten, lagerblad, herbes de provence, sambal och persilja. Sjud på svag värme i 15 minuter. Hacka ättiksgurka och syltlök. Blanda ner tillsammans med kapris, grädde och vodka eller gin. koka ihop såsen till önskad konsistens. Servera till färslimpan.