Färskrökt lax med ägg och spenat

Färskrökt lax med ägg och spenat
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Färskrökt lax med ägg och spenat

12 ingredienser

Stryk bort överflödigt fett från laxsidan innan den skärs upp. Gör inte mer spenat än vad som går åt, den mår inte bra av att värmas igen. Om du använder fryst spenat, skölj den hastigt under hett vatten först, så försvinner eventuella iskristaller med trist smak.

Ingredienser

portioner
  • 300 g rökt lax
  • sallad
  • dill
  • 2 citroner (eller lime)
  • 4 ägg, pocherade

Spenaten:

  • 375 g fryst spenat
  • 2-3 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl gräddmjölk
  • salt
  • peppar
  • 0,5 krm strösocker

Gör så här

  1. Skär laxen i tunna skivor. Lägg upp den med sallat, dill och en halverad citron eller lime.
  2. Pochera äggen.
  3. Finhacka den halvtinade spenaten. Smält smöret och vispa ner mjölet. Späd med gräddmjölken och rör ner spenaten. Smaka av med salt och peppar. En nypa socker höjer smaken ytterligare. Servera äggen och spenaten med laxen.