ca 200 g alger, ex rörhinna, goma wakame eller havssallad
1 dl majsstärkelse
frityrolja
30 g tångpärlor
1,5 dl gräddfil
3 dl rökspån
2 dl matolja
100 g kombu, alg
50 g babyspenat [eller 1 msk spirulina]
1 citron, zest
2-3 kvistar dill
4 blad sallad
Gör så här
Koka potatis med kombu och salt.
Vänd valda alger (rörhinna, goma wakame eller havssallad) i maizena och fritera på 170 grader. (Pickla eventuellt tångpärlor i 123 lag, 1 del ättika, 2 delar socker, 3 delar vatten).
Lägg gräddfilen på en tallrik och ställ in i en avstängd ugn. Lägg rökspån i en stekpanna, värm upp ordentligt och tänd på med brännare tills det börjar brinna. Sätt på ett lock och ställ stekpannan i en kall ugn, ta bort locket ock rök gräddfilen i den avstängda ugnen i ca 20-30 minuter.
Värm upp 2 dl matolja till 70 grader. Lägg i kombualg och spenaten, låt stå i någon minut. Mixa komuoljan i en kannmixer ca. 8 minuter tills oljan blir grön. Låt stå i ca 5 minuter, sila därefter oljan genom en chinoise.
Skär potatisen i skivor, ringla över gräddfilen, toppa med alger, tångpärlor, citronzest och dill. Avsluta med att sticka ner lite salladsblad och rippla över lite kombuolja.