Färskpotatissallad med alger, algolja och rökt gräddfil

Färskpotatissallad med alger, algolja och rökt gräddfil
Foto: Tv4
Frida Ronge
Frida Ronge

Färskpotatissallad med alger, algolja och rökt gräddfil

15 ingredienser

1 h

En sallad på färskpotatis med alger, algolja och rökt gräddfil är en ny favorit till sommarens middag eller buffébord!

Ingredienser

portioner
  • 0,5 kg färskpotatis
  • 200 g kombu
  • salt
  • ca 200 g alger, ex rörhinna, goma wakame eller havssallad
  • 1 dl majsstärkelse
  • frityrolja
  • 30 g tångpärlor
  • 1,5 dl gräddfil
  • 3 dl rökspån
  • 2 dl matolja
  • 100 g kombu, alg
  • 50 g babyspenat [eller 1 msk spirulina]
  • 1 citron, zest
  • 2-3 kvistar dill
  • 4 blad sallad

Gör så här

  1. Koka potatis med kombu och salt.
  2. Vänd valda alger (rörhinna, goma wakame eller havssallad) i maizena och fritera på 170 grader. (Pickla eventuellt tångpärlor i 123 lag, 1 del ättika, 2 delar socker, 3 delar vatten).
  3. Lägg gräddfilen på en tallrik och ställ in i en avstängd ugn. Lägg rökspån i en stekpanna, värm upp ordentligt och tänd på med brännare tills det börjar brinna. Sätt på ett lock och ställ stekpannan i en kall ugn, ta bort locket ock rök gräddfilen i den avstängda ugnen i ca 20-30 minuter.
  4. Värm upp 2 dl matolja till 70 grader. Lägg i kombualg och spenaten, låt stå i någon minut. Mixa komuoljan i en kannmixer ca. 8 minuter tills oljan blir grön. Låt stå i ca 5 minuter, sila därefter oljan genom en chinoise.
  5. Skär potatisen i skivor, ringla över gräddfilen, toppa med alger, tångpärlor, citronzest och dill. Avsluta med att sticka ner lite salladsblad och rippla över lite kombuolja.