Färsjärpar

Färsjärpar
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Färsjärpar

20 ingredienser

Avlånga lite större köttbullar brukar man kalla järpar, troligen för att de liknar den lilla knubbiga fågeln med samma namn. De blir goda att laga av såväl nöt- som viltfärs.

Ingredienser

portioner
  • 400 g färs
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 tsk timjan
  • 6 enbär, krossade
  • 2 msk ströbröd
  • 1 dl kolsyrat vatten
  • 1 ägg
  • 0,5 knippe persilja, hackad
  • 0,5 nötbuljongtärning

Sås:

  • silad sky
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk tomatpuré
  • salt
  • vitpeppar
  • soja
  • smör, att steka i

Tillbehör:

  • potatis, kokt
  • lingon

Gör så här

  1. Blanda färsen med allt utom buljongen. Forma ovala järpar. Bryn dem väl med matfett i en panna.
  2. Lägg över dem i en gryta. Smula över buljongen och slå på en aning vatten. Efterstek sakta under lock 10 minuter eller tills de är klara.
  3. Sila ner skyn i en kastrull. Rör ut mjölet med grädden och vispa ner. Koka 5-10 minuter. Smaka av såsen och slå den över järparna. Servera lingon och kokt potatis till.