Farmors falska fish n' chips

Farmors falska fish n' chips
Foto: TV4
Karoline Jönsson
Karoline Jönsson

Farmors falska fish n' chips

15 ingredienser

45 m

Min farmor var en riktig bondmor med många barn och en hel gård att sköta, och hon fick nog trolla lite i köket för att få det hela att gå ihop. Än i dag talas det om hennes falska fisk. Detta påfund är något så lurigt som en slags stekt mannagrynsgröt med lök i paneringen. För extra frasighet har jag valt att använda panko i stället för ströbröd till panering. Dessutom lägger jag till lite chips. /Karoline

Ingredienser

portioner

Farmors falska fisk

  • 2 dl mjölk (animalisk eller vegetabilisk)
  • 2 dl vatten
  • 1 dl mannagryn
  • 0,5 tsk salt
  • 1 ägg
  • 2 dl pankoströbröd
  • 0,5 dl gul lök, finhackad

Chips

  • 750 g sötpotatis
  • olja, att fritera i
  • salt

Till servering

  • 3 dl gröna ärtor
  • 100 g sockerärtor
  • persilja
  • 1 citron, i klyftor
  • färskostcrème med örter (eller annan kall örtsås)

Gör så här

  1. Klä en form, cirka 15 × 20 cm, med plastfolie.
  2. Koka upp mjölk och vatten i en kastrull. Vispa ner mannagryn och salt och låt sjuda i några minuter. Häll blandningen i formen. Låt svalna och skär sedan i bitar.
  3. Vispa upp ägget lite lätt i en djup tallrik. Blanda panko och lök i en skål och stänk lite vatten över. Vänd mannagrynsbitarna i ägget och sedan i pankoblandningen. Lägg åt sidan så länge.
  4. Tvätta och skrubba potatisarna noga och skär dem sedan i jämna, smala stänger. Häll oljan i en kastrull med höga kanter eller i en fritös. Hetta upp oljan till cirka 170 grader och fritera sötpotatisen i omgångar tills den har fått fin färg. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Salta.
  5. Fritera den falska fisken i omgångar i samma olja tills bitarna har fått en gyllenbrun färg.
  6. Servera direkt med gröna ärtor, sockerärtor, persilja, citronklyftor och en kall sås.