Fantastiska fläder!

Fantastiska fläder!

Fläder, vackert och otroligt gott. Av bären och blommorna kan du göra din egen saft, marinad, géle eller varför inte fläderchutney. Vi har samlat ihop några fantastiskt smakrika recept, som förgyller din sommar.

Fläderträdet, eller busken om man så vill, kan bli upp till fem meter hög och blommar från midsommar till runt mitten av juli. Blommorna är bland annat mycket goda att använda till saft, té, sylt och som krydda. Bären, som mognar i september, är först röda men blir sedan glänsande svarta. De används med fördel i gelé, marinad, saft och chutney.

Men fläder är inte bara vacker och gott. Det är även en väldigt mytomspunnen växt. I Norden var den till exempel helgad åt kärleksgudinnan Freja. Fläderns starka lukt sades förhindra trolltyg och fördriva häxor och därför var det vanligt att man planterade en fläderbuske i närheten av huset eller spikade upp en fläderkvist på dörren.

Kom ihåg att det endast är fläderns blommor och bär som går att äta, resten är giftigt. Kusinen sommarfläder, som utmärker sig med sina röda ståndarknappar, är däremot helt oätlig.

Källa: LivsmedelsSverige

Mums med fläder