I samarbete med ViktVäktarna

Falafel med myntasås

50 m
4
Falafel med myntasås
Foto: ViktVäktarna


Falafel är egentligen friterade kikärtsbollar. I detta recept steks de istället, utan att göra minsta avkall på den goda smaken. Serveras med en fräsch myntasås och grönsaker i tunnbröd, men går lika bra att servera i tortilla- eller pitabröd.

SmartPoints per portion: 13

För att få fler smarta recept, bli medlem i ViktVäktarna. Klicka här.

21 december 2016
50 m
4

Du behöver

Falafel

  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 burk kikärtor
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 2 tsk mald koriander
  • 2 tsk sambal oelek
  • 1 msk vetemjöl
  • salt och svartpeppar
  • 1 knippe bladpersilja
  • 2 msk olivolja
  • 4 stora tunnbröd
  • 1 romansallad
  • 2 tomater

Myntasås

  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 knippe mynta
  • 1 msk citronsaft
  • salt och svartpeppar

Gör så här

  1. Skala och grovhacka löken och skala vitlöken. Lägg avrunna kikärtor, lök, vitlök, spiskummin, koriander, sambal, mjöl, salt och peppar i en matberedare. Mixa snabbt till en smet. Det är viktigt att inte köra maskinen för länge. Du kan även använda en stavmixer till detta.
  2. Lägg smeten i en skål, tillsätt finhackad persilja och rör runt. Den ska ha en fast konsistens. Om den är lös, tillsätt lite mer mjöl och blanda runt. Låt stå och dra i 15 minuter.
  3. Gör under tiden myntasåsen genom att blanda samman yoghurt, pressad vitlök, finhackad mynta och citronsaft i en skål. Smaka av med salt och peppar och ställ såsen i kylen.
  4. Forma runda bollar av kikärtssmeten med hjälp av två skedar.
  5. Hetta upp en stekpanna på medelhög värme. Tillsätt oljan och stek bollarna gyllenbruna.
  6. Servera falafeln med tunnbröd, sallad, skivad tomat och myntasåsen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept