I samarbete med WW ViktVäktarna

Falafel med myntasås

73 röster
50 m
4

Falafel är egentligen friterade kikärtsbollar. I detta recept steks de istället, utan att göra minsta avkall på den goda smaken. Serveras med en fräsch myntasås och grönsaker i tunnbröd, men går lika bra att servera i tortilla- eller pitabröd.

Klicka här för att få fler smarta recept eller bli medlem i WW ViktVäktarna.

Visa mer
50 m
4
4 portioner

Du behöver

Falafel

  • 1 gul lök
  • 2 klyfta vitlök
  • 1 förp färdigkokta kikärtor
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 2 tsk malen koriander
  • 2 tsk sambal oelek
  • 1 msk vetemjöl
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 knippe färsk bladpersilja
  • 2 msk olivolja
  • 4 tunnbröd
  • 1 romansallad
  • 2 tomater

Myntasås

  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 kruka färsk mynta
  • 1 msk citronsaft, färskpressad
  • salt
  • svartpeppar
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Skala och grovhacka löken och skala vitlöken. Lägg avrunna kikärtor, lök, vitlök, spiskummin, koriander, sambal, mjöl, salt och peppar i en matberedare. Mixa snabbt till en smet. Det är viktigt att inte köra maskinen för länge. Du kan även använda en stavmixer till detta.
  2. Lägg smeten i en skål, tillsätt finhackad persilja och rör runt. Den ska ha en fast konsistens. Om den är lös, tillsätt lite mer mjöl och blanda runt. Låt stå och dra i 15 minuter.
  3. Gör under tiden myntasåsen genom att blanda samman yoghurt, pressad vitlök, finhackad mynta och citronsaft i en skål. Smaka av med salt och peppar och ställ såsen i kylen.
  4. Forma runda bollar av kikärtssmeten med hjälp av två skedar.
  5. Hetta upp en stekpanna på medelhög värme. Tillsätt oljan och stek bollarna gyllenbruna.
  6. Servera falafeln med tunnbröd, sallad, skivad tomat och myntasåsen.
Tips!
Chickenburger med äpple- och currysås

Fler tips från WW ViktVäktarna

Laddar fler recept...