Falafel med myntasås

74 röster
50 m
4
50 m
4
4 portioner

Du behöver

Falafel

  • 1 gul lök
  • 2 klyfta vitlök
  • 1 förp färdigkokta kikärtor
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 2 tsk malen koriander
  • 2 tsk sambal oelek
  • 1 msk vetemjöl
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 knippe färsk bladpersilja
  • 2 msk olivolja
  • 4 tunnbröd
  • 1 romansallad
  • 2 tomater

Myntasås

  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 kruka färsk mynta
  • 1 msk citronsaft, färskpressad
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Skala och grovhacka löken och skala vitlöken. Lägg avrunna kikärtor, lök, vitlök, spiskummin, koriander, sambal, mjöl, salt och peppar i en matberedare. Mixa snabbt till en smet. Det är viktigt att inte köra maskinen för länge. Du kan även använda en stavmixer till detta.
  2. Lägg smeten i en skål, tillsätt finhackad persilja och rör runt. Den ska ha en fast konsistens. Om den är lös, tillsätt lite mer mjöl och blanda runt. Låt stå och dra i 15 minuter.
  3. Gör under tiden myntasåsen genom att blanda samman yoghurt, pressad vitlök, finhackad mynta och citronsaft i en skål. Smaka av med salt och peppar och ställ såsen i kylen.
  4. Forma runda bollar av kikärtssmeten med hjälp av två skedar.
  5. Hetta upp en stekpanna på medelhög värme. Tillsätt oljan och stek bollarna gyllenbruna.
  6. Servera falafeln med tunnbröd, sallad, skivad tomat och myntasåsen.
Tips!
Chickenburger med äpple- och currysås

Fler tips från WW ViktVäktarna

21 december 2016