Falafel i pitabröd

Falafel i pitabröd
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Falafel i pitabröd

15 ingredienser

Falafel är för Mellanöstern vad hamburgare är i många västländer. Bollar av en kryddad kikärtsmassa friteras och serveras i pitabröd. I brödet läggs också strimlad sallat, tomatskivor och en dressing av tahinisås som görs på sesampasta, vatten och citronsaft.

Ingredienser

portioner
  • 250 g torkade kikärtor
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 2 msk persilja, hackad
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk malen koriander
  • 0,5 tsk malen spiskummin
  • 0,5 tsk malen svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 1 dl olivolja, till fritering
  • 4 pitabröd
  • sallad, strimlad
  • skivor tomat
  • 4 pepperoni
  • tahinisås

Gör så här

  1. Lägg kikärterna i blöt i kallt vatten över natten. Häll av vattnet och torka kikärterna i en handduk. Skala löken och vitlöken samt skär dem i bitar. Lägg alla ingredienser utom oljan i en matberedare och kör det till en puré. Låt den stå kallt i 30 minuter.
  2. Forma köttbullsstora bollar av purén. Hetta upp oljan och fritera dem gyllenbruna. Lägg dem på hushållspapper att rinna av.
  3. Värm bröden i ugn eller i stekpanna. Öppna dem så att de blir som börsar. Lägg först strimlad sallat och någon tomatskiva i varje bröd. Därefter ett par falafelbollar, en pepperoni och till sist någon sked tahinisås. Servera omedelbart.