Extra knäckig laktosfri smulpaj

Valio Extra knäckig laktosfri smulpaj
Foto: Valio

Extra knäckig laktosfri smulpaj

9 ingredienser

45 m

Smulpajen är en snabb, lättbakad favorit som kan anpassas med vilken fyllning du än är sugen på. Så här bakar du den omtyckta degen laktosfritt och med lite extra knäckig textur från havregryn och råsocker.

Ingredienser

portioner

Bär- eller fruktbas

  • 250 g blandade bär (eller frukt)
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk vetemjöl

Smuldeg

  • 150 g Valio Eila® laktosfri smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 dl havregryn
  • 1 dl rörsocker
  • 1 krm salt

Servering

  • Valio Eila® laktosfri vaniljsås

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Sprid ut valfri frukt eller bär i en smord form och strö över sockret samt eventuellt mjöl. Mjöl tillsätts för att dra upp vätskan i blöta bär som blåbär eller jordgubbar
  3. Skär det kalla smöret i mindre kuber. Tillsätt vetemjöl, havregryn, råsocker och salt. Blanda till en smulig massa.
  4. Sprid ut massan över bär- eller fruktblandning. Använder du äpplen passar det utmärkt att toppa med lite kanel.
  5. Grädda i ugnen cirka 30 minuter tills pajdegen fått en gyllenbrun färg.
TIPS!
Valio headerbild tårta

Har du känslig mage?

Eller misstänker att du är laktosintolerant? [Gör Valios laktosintoleranstest här >>](https://www.valio.se/laktosintoleranstest)