Marinerad fläskfilé med ugnstekt höstsymfoni

Marinerad fläskfilé med ugnstekt höstsymfoni
Foto: TV4

Marinerad fläskfilé med ugnstekt höstsymfoni

Av: Ewa Lundh Kojola

Från: Halv åtta hos mig

36 ingredienser

Huvudrätten serveras med sallad och sagolik vitlökssås. Klassiska smaker som smälter i munnen!

Tid: 20 min till marinad där de ska ligga i 4-6 timmar + 20 min till stekning + 15 minuter till höstsymfoni + 35 min till sallad och vitlökssås.

Dryck:
Musella Valpolicella Superiore, 2393-01, serveras vid 18 grader, pris: 99 kr

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

marinad

  • 3 msk kinesisk soja
  • 3 msk olivolja
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk salt
  • 1 tsk dragon
  • 0,5 tsk vitpeppar, nymald

Ewas succésallad

  • 100 g solrosskott
  • 1 avokado, skuren i bitar
  • 100 g fetaost, tärnad
  • 6 soltorkade tomater i olja, hackade
  • 10 gula körsbärstomater, delade
  • 1 orange paprika, hackad
  • 0,5 rödlök, finhackad
  • 20 svarta oliver
  • 10 marinerade vitlöksklyftor
  • 10 blå vindruvor, delade
  • 10 physalis

Vitlökssås

  • 1 dl gräddfil
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 1 krm salt
  • 1 krm oregano
  • 1 krm basilika
  • 1 krm dragon
  • 8 blad färsk basilika

Höstsymfoni

  • 2 sötpotatisar, skivade
  • 4 potatisar klyftade
  • 1 zucchini, skivad
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm nymald svart/vitpeppar
  • 600 g fläskfilé, skuren i 8 cm bitar
  • 1 knippe färsk dragon, till garnering

Dragonsås

  • 3 msk vetemjöl
  • 2 msk smör
  • 2 dl vatten
  • 2 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Marinad:Blanda marinaden i en plastpåse. Putsa eventuella hinnor på filén och skär den i 8 cm bitar. Lägg filéerna i plastpåsen i en bunke och ställ kallt i 4-6 timmar. Vänd påsen lite då och då så att marinaden kommer åt överallt.
  2. Ewas succésallad: Lägg solrosskotten i en sil och skölj i kallt vatten. Ta bort de svarta kärnorna, dela solrosskotten och lägg i en salladsskål. Kärna ur och skär avokadon i bitar, tärna fetaosten, lägg i de hackade soltorkade tomaterna. Lägg i tomathalvorna och paprikahacket samt den finhackade rödlöken. Lägg därefter i oliverna, vitlöksklyftorna och vindruvorna, garnera med physsalisen. Ställ kallt inför servering.
  3. Vitlökssås:Häll upp gräddfilen i en skål, pressa i vitlöken och smaksätt med kryddorna. Vid servering, toppa salladen med en klick sås och sätt i ett par blad basilika!
  4. Höstsymfoni: Skala och skiva sötpotatisarna, skala och klyfta potatisarna, skölj och skiva squashen. Häll hälften av oljan i en långpanna lägg i potatisarna ugnstek på 200 grader i 25 min.
  5. Lägg därefter i squashen salta, krydda och låt allt fortsätta steka i 10-15 minuter.
  6. Fläskfilé: Ta ut filéerna och bryn på hög värme så att bitarna får färg runt om. Sänk värmen och stek köttet färdigt i cirka 15 min.
  7. Dragonsås: Smält smöret och lägg i mjölet, se till att mjölet sugit upp allt fett. Häll försiktigt i vattnet och vispa under tiden. Lägg i resten av marinaden samt vispgrädden. Låt såsen koka upp och därefter sjuda minst 5 minuter. Häll såsen över fläskfilén.