Estniska surdegslimpor

Estniska surdegslimpor
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Estniska surdegslimpor

10 ingredienser

Inget bröd för stressade, precis. Men ack så gott när det väl är färdigt! Tungt, saftigt, ljuvligt syrligt och mycket hållbart. Låt det gärna ligga en dag innan du skär det.

Ingredienser

portioner

Surdeg:

  • 10 g jäst
  • 0,5 dl vatten, 37°
  • 1,5 dl filmjölk, rumsvarm
  • 3 dl finmalt rågmjöl

Deg:

  • surdegen
  • 1 l vatten, 37°
  • 15 g jäst
  • ca 1,5 kg finmalt rågmjöl
  • 2 msk salt
  • 1,5 msk malen kummin

Gör så här

  1. Rör ut jästen till surdegen med vattnet, rör ner fil och rågmjöl till en gröt. Täck med plastfilm, låt stå i köket 1-2 dagar.
  2. Lös upp surdegen med 7 1/2 dl av vattnet. Arbeta in hälften av mjölet och ställ bunken täckt nära ett element i 12-16 timmar. Rör ut jästen i 2 1/2 vatten och arbeta in resten av mjölet, salt och kummin på bakbordet. Låt degen jäsa 3-4 timmar. Ta gärna undan en klick deg till nästa bak och lägg i plastpåse i kylen.
  3. Värm ugnen till 250°. Knåda degen väl och forma tre limpor. Släta till ovansidan med blöta händer och lägg bröden på tvären i en långpanna. Jäs övertäckt på varm plats 45 minuter. Stick några hål i brödet med en gaffel. Grädda bröden i ca 10 minuter. Sänk värmen till 200° och grädda klart ca 50 minuter. Linda in bröden i handdukar och låt dem svalna på galler.