Estnisk pasha

Estnisk pasha
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Estnisk pasha

11 ingredienser

I estniska hem brukar man till påsken göra en speciell dessert på färskost. Förr tillverkade man själv den färska ostmassan innan själva tillagningen av desserten kunde börja. Idag går det alldeles utmärkt att använda kesella.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg kvarg
  • 300 g osaltat smör
  • 2 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 4-5 msk sötmandel, hackad
  • 1,5 msk vaniljsocker
  • 4 msk apelsinsuckat, hackad
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk citron, skalet, rivet
  • 2 dl vispgrädde

Till garnering:

  • apelsinsuckat i strimlor

Gör så här

  1. Rör smöret och sockret i en stor bunke tills det är väl blandat. Rör därefter i äggen, mandeln, vaniljsockret, suckaten, salt samt citronskal. Alltsammans ska blandas väl. Tillsätt kesellan under omrörning.
  2. Vispa grädden och vänd ner den i blandningen. Lägg blandningen i ett durkslag eller i en sil klädd med silduk. Låt blandningen stå svalt några timmar för att en del vassle ska kunna rinna av.
  3. Stjälp upp desserten på fat och garnera med strimlor av apelsinsuckat. Servera rätten som dessert eller till kaffe i stället för tårta.