Ankbröst med potatis- och jordärtskockspuré.

Ankbröst med potatis- och jordärtskockspuré.
Foto: TV4

Ankbröst med potatis- och jordärtskockspuré.

Av: Esbjörn - Västervik

Från: Halv åtta hos mig

20 ingredienser

Ankbröst med potatis- och jordärtskockspuré. Serveras med honungsglaserade gulbetor på en bädd av ruccola.

Ingredienser

portioner

Ankbröst

  • 3 ankbröst
  • salt
  • peppar

Honungsglaserade gulbetor

  • 4 gulbetor
  • 2 msk smör
  • 2 msk honung, flytande
  • rucolasallad

Potatis- och jordärtskockspuré

  • 0,5 tsk fänkålsfrö
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 500 g potatis
  • 500 g jordärtskocka
  • 2 msk smör
  • 1 dl grädde
  • salt
  • peppar

vinägrett

  • 5 msk olivolja
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 0,5 tsk örtsalt
  • 1 krm svartpeppar, nymald

Gör så här

Ankbröst

  1. Hetta upp pannan och stek ankbrösten med skinnsidan nedåt.
  2. Vänd ankbrösten när fettkappan fått en fin och knaprig yta.
  3. När båda sidor fått färg placera ankbrösten i en form och placera i mitten av ugnen på 175 grader tills innertemperaturen når 60 grader.
  4. Hetta upp pannan och stek på hög värme med skinnsidan nedåt i cirka 1 minut.
  5. Låt ankbrösten vila i minst 10 minuter. Skär i tunna skivor och salta och peppra.

Honungsglaserade gulbetor

  1. Koka gulbetorna tills de blir lagom mjuka (ca 30 min).
  2. Skala gulbetorna och skär dem i klyftor.
  3. Hetta upp smör och honung och tillsätt gulbetorna.
  4. Stek tills gulbetorna har fått en fin och glansig yta.
  5. Servera på en bädd av ruccola.

Potatis- och jordärtskockspuré

  1. Skala potatis och jordärtskockor.
  2. Koka upp potatisen.
  3. Tillsätt jordärtskockorna efter ca 5 min.
  4. Koka tills de blir mjuka.
  5. Hetta upp en panna och rosta fänkålsfröna.
  6. Tillsätt olivoljan och stek vitlöken tills de får en nötig smak men inte bränns vid.
  7. Blanda ingredienserna och mixa.
  8. Tillsätt grädde tills konsistensen blir den rätta.
  9. Smaka av med salt och peppar.

Vinägrett

  1. Mixa samtliga ingredienser och rippla vinägretten över rucolan.