Ernsts våffeltårta med lemon curd- och hallongrädde

Ernsts våffeltårta med lemon curd- och hallongrädde
Foto: Jesper Olsson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Ernsts våffeltårta med lemon curd- och hallongrädde

16 ingredienser

1,5 h

Ernst bjuder på en smarrig, härlig våffeltårta fylld med somriga smaker. Lemon curd, hallon och grädde varvas i en perfekt våffelrätt som alla kommer älska!

Ingredienser

Våfffelsmet

  • 125 g smör (+ extra till gräddning)
  • 2 dl mjölk
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 ägg
  • 1 krm salt
  • 1 msk strösocker
  • 2 dl kolsyrat vatten, kallt
  • 1 dl kokos, riven

Lemon curd- och hallongrädde

  • 4 dl vispgrädde
  • 100 g lemon curd
  • 60 g hallonsylt
  • 50 g färska hallon

Garnering

  • 250 g färska bär (t ex blåbär och hallon)
  • färsk citronmeliss
  • ätbara blommor (t ex penséer och ringblommor)

Gör så här

Våfflor

  1. Smält smör och låt det svalna.
  2. Vispa mjölk, mjöl, bakpulver, salt, ägg och kokos till en slät smet. Rör i smält smör och mineralvatten.
  3. Låt smeten svälla ca 30 minuter eller gärna över natten i kylen.
  4. Hetta upp våffeljärnet. Smörj järnet med smör och grädda vackert gyllengula våfflor av smeten. Lägg dem på galler så håller de sig frasiga.

Lemon curd- och hallongrädde

  1. Vispa grädden fast. Vänd försiktigt ner lemon curd, hallonsylt och hallon.

Våffeltårta

  1. Lägg 2-3 våfflor åt sidan för att använda till garnering.
  2. Bygg tårtan genom att varva våfflor med grädden. Spara lite av gräddblandningen till “lim” för att fästa våffelhjärtan på kanterna.
  3. Skär ut hjärtan av våfflorna som lagts åt sidan. Spritsa ut lite av den sparade gräddblandningen på varje hjärta och limma fast dessa omlott på tårtans utsida.
  4. Garnera med färska bär, citronmeliss och blommor.