Ernsts friterade "vildsvin"

Ernsts friterade vildsvin
Foto: Mikael Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Ernsts friterade "vildsvin"

9 ingredienser

Små friterade vildsvin av vetedeg vända i kanel och socker. Som en julig och Ernstig variant av munkar!

Ingredienser

Deg

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl mjölk
  • 75 g smör, smält
  • 1 krm salt
  • 0,5 dl strösocker
  • 7 dl vetemjöl
  • olja, till fritering

Socker och kanelblandning

  • 1 dl strösocker
  • 1 msk malen kanel

Gör så här

  1. Smula jästen i en degbunke. Värm mjölken till ca 37 grader. Lös upp jästen med lite av
  2. mjölken. Tillsätt resten av mjölken och ingredienserna och arbeta till en smidig deg, ca 10 minuter. Låt jäsa övertäckt ca 40 minuter.
  3. Kavla ut degen till ca 1 cm i tjocklek. Stansa ut grisar med en pepparkaksform. Klipp i tassarna och öronen så grisen får fyra ben och två öron.
  4. Hetta upp en kastrull med olja till I 170-180 grader. Fritera grisarna tills de får fin gyllenbrun färg, några få åt gången.
  5. Blanda socker och kanel, låt grisarna böka i sockerblandningen till de är täckta.