Ernsts franska nougat med rosenvatten

Ernsts franska nougat med rosenvatten
Foto: Mikael Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Ernsts franska nougat med rosenvatten

7 ingredienser

1 h

Härligt seg nougat med nötter och smak av rosenvatten. Slå gärna in i cellofan och ge bort som present.

Tips! Vitorna går lättare att vispa till ett skum om de är kalla.

Ingredienser

  • 5 dl strösocker
  • 1,5 dl glykossirap
  • 2 msk rosenvatten
  • 1 dl vatten
  • 2 äggvitor
  • 200 g nötter osaltade (t ex cashewnötter, mandel, valnötter)
  • 50 g pistagenötter osaltade skalade

Gör så här

  1. Blanda socker, glykossirap, rosenvatten och vatten i en kastrull. Koka till 150 grader. Använd en digital kökstermometer för att kontrollera temperaturen.
  2. Vispa äggvitorna till ett fast skum med en elvisp.
  3. Häll en tunn stråle av den varma sockerlagen ner i äggvitan under vispning, var försiktig då sockerlagen är mycket het. Fortsätt att vispa till en vit och fluffig smet, ca 10 minuter.
  4. Vänd försiktigt ner nötblandningen (ta inte med pistagenötterna här) i smeten. Häll upp smeten i en bakpappersklädd form. Strö över pistagenötterna och tryck ner dem lite lätt. Låt stelna.
  5. Skär i lagom bitar med en vass kniv.