Ernsts Laxsoppa

Ernsts Laxsoppa
Foto: TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Ernsts Laxsoppa

23 ingredienser

En fyllig soppa på lax med härliga rotsaker. Till ca 12 personer.

Till ca 12 personer

Ingredienser

  • 6 msk olivolja
  • 4 gula lökar
  • 6 klyftor vitlök
  • 2 röda chilifrukter
  • 1 apelsin
  • 3 fiskbuljongtärningar
  • 1 kg fina tomater
  • 2 fänkål
  • 6 dl torrt vitt vin
  • 3,5 l vatten [3-4 liter]
  • 1 kg morötter (späda)
  • 1 kg färskpotatis
  • 2 kg laxfilé, från trakten
  • 1 kg havskräftor, från trakten
  • 2 kg kummel (eller annan vit fisk)

Topping

  • Turkisk/grekisk yoghurt
  • pepparrot, från trakten
  • flingsalt
  • honung

bröd

  • pitabröd
  • olivolja
  • havssalt
  • färsk rosmarin

Gör så här

  1. Skala och skär alla grönsaker och hacka chilifrukterna, du kan själv variera styrkan beroende om du pillar bort fröna eller inte. Fräs ingredienserna i olivolja men bara så länge att de inte får färg.
  2. Häll i en hel flaska vitt vin, sort och kvalité efter eget önskemål. Låt vinet koka in i grönsakerna en stund.
  3. Slå i allt vatten. Lägg i saffran och några apelsinskivor. Tillsätt buljongtärningarna för sälta och smak. Koka upp och låt koka tills potatisen är mjuk.
  4. Lägg i fisken, skuren i större tärningar och havskräftorna. Sjud försiktigt.
  5. Smaka av med salt och peppar.
  6. Topping: Riv pepparroten och vänd ner i yogurten, smaksätt med flytande honung och flingsalt. Servera till den rykande saffransgula fisksoppan.
  7. Bröd: Skåra bröden med vass kniv, pensla med olivolja, strö över havssalt och färsk rosmarin, grilla på bägge sidor på grillen tills de fått en fin gyllenbrun yta.
  8. Obs! Var på din vakt då bröden lätt bränns