Värmlandskorv

Värmlandskorv
Foto: TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Värmlandskorv

11 ingredienser

2h

En klassisk korv perfekt på julbordet.

Se fler recept från

Jul med Ernst

Ingredienser

portioner
  • 1 gul lök (stor)
  • 1 kg potatis, rå
  • 1 kg nötfärs
  • 1 kg fläskfärs
  • 1 tsk vitpeppar
  • 1 tsk malen kryddpeppar
  • 2 msk salt
  • 0,5 dl potatismjöl
  • 1 tsk pulveriserad ingefära
  • 5 dl vatten
  • 300 cm fjälster

Gör så här

  1. Förväll en gul lök i 10 min.
  2. Lägg ned löken tillsammans med rå, skalad, potatis i en mixer och mixa tills ingredienserna är finfördelade.
  3. Blanda ihop nötfärs, fläskfärs och potatismassan i en bunke.
  4. Jobba smeten länge.
  5. Krossa en tesked kryddpeppar och vitpeppar med lite salt och tillsätt i köttblandningen.
  6. Tillsätt ingefäran och potatismjölet.
  7. Häll i vattnet lite i taget under omrörning.
  8. Blanda väl och tillsätt en tesked salt.
  9. Stek gärna en bit färs och provsmaka.
  10. Tillsätt därefter mer kryddor efter smak.
  11. Trä ett fjälster på ett korvhorn.
  12. Mata på korvsmet i kvarnen och forma en lagom stor korv.
  13. Gör gärna korven lite platt och se till att skinnet inte luftfylls, då kan korven spricka när man kokar den.
  14. Tillaga korven genom att koka den i vatten med peppar och lagerblad tills den fått fin och fast form.
  15. Picka ett par hål på korvskinnet så minskar risken för att korven spricker.