Leverpastej med portvin och äpple

Leverpastej
Foto: TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Leverpastej med portvin och äpple

16 ingredienser

1 h 30 m

En klassisk och god bakad leverpastej med smak av portvin och äpple!

Ingredienser

portioner
  • 400 g grislever
  • 125 g späck
  • 1 gul lök
  • 4 ansjovisfiléer
  • 1 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 3,5 dl mellanmjölk
  • 1 msk honung
  • 0,25 tsk malen kryddpeppar
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk mejram
  • 3 dl portvin
  • 2 gelatinblad
  • 1 äpple
  • 4 lagerblad

Gör så här

  1. Skär upp lever och späck i små bitar och lägg i en mixer.
  2. Skala och hacka löken och tillsätt den i mixern och mixa. Lägg ner ansjovisen och mixa lite till.
  3. Knäck i ett ägg tillsammans med mjöl, mjölk och honung i mixern.
  4. Stöt vitpeppar och kryddpeppar i en mortel och tillsätt dem tillsammans med torkad mejram och salt till leverblandningen.
  5. Mixa alla ingredienser väl.
  6. Smörj en form med smör och häll i smeten. Grädda i vattenbad i mitten av ugnen på 175⁰ ca 1 timme.
  7. Värm portvin i en kastrull. Blötlägg gelatinblad och låt dem koka med i vinet.
  8. Skär tunna skivor av äpple och garnera pastejen tillsammans med några lagerblad. Häll därefter på gelén och låt stelna i kylskåpet.