Dillkött på kyckling

Dillkött på kyckling
Foto: Tv4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Dillkött på kyckling

16 ingredienser

50 min

Enkel och snabb variant på en svensk klassiker!

Se fler recept från

Sommar med Ernst

Ingredienser

portioner
  • 2 knippen dill
  • olivolja, till stekning
  • 1 gul lök
  • 1,5 l vatten
  • 4 msk koncentrerad kycklingfond
  • 5 morötter, späda
  • 1 kg kycklingfilé (eller bitar av lår)
  • 0,5 citron
  • 4 msk vit balsamvinäger
  • 4-5 msk honung
  • 2 dl grädde
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • vitpeppar (efter smak)
  • 150 g sockerärtor

Tillbehör

  • kokt potatis, blandad sallad

Gör så här

  1. Skär av stjälkarna på dillen och knyt ihop dem med en bit snöre.
  2. Hacka löken och fräs den tillsammans med dillstjälkarna i olivolja i en stor kastrull.
  3. Tillsätt vattnet och spill på kycklingfonden.
  4. Skala morötterna, skär dem i halvor eller mindre stavar.
  5. Tillsätt dem i kastrullen.
  6. Skär kycklingen i store rejäla bitar.
  7. Ta upp dillkvisten från grytan.
  8. Tillsätt därefter kycklingen.
  9. Krama i saften av en halv citron och tillsätt balsamvinäger och honung.
  10. Låt koka i 10 minuter.
  11. Hacka upp resten av dillen.
  12. Tillsätt grädde i kastrullen och 2/3 av dillen.
  13. Smaka av och tillsätt mer av honung, fond och citron efter smak.
  14. Låt koka 30 min.
  15. Red av med en blandning av 2 msk smör och 2 msk mjöl.
  16. Peppra efter smak.
  17. Rör ned sockerärtorna och den sista dillen det sista du gör.
  18. Servera med kokt potatis och en fräsch sallad.