Tempurafriterad havskräfta med fänkål och dill

Tempurafriterad havskräfta med fänkål och dill
Foto: TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Tempurafriterad havskräfta med fänkål och dill

13 ingredienser

Havskräftor är goda som de är. Men med fänkål och dill blir de om än ännu godare.

Ingredienser

  • 8 havskräfta, skalade
  • neutral olja
  • vetemjöl

Tempurasmet

  • 4 dl vatten
  • 4 dl siktat vetemjöl
  • salt
  • 1 ev ägg

Dippsås

  • 2 dl risvinäger
  • 1 msk strösocker
  • ljus japansk soya
  • mirin

Asiatisk sallad

  • 1 fänkål
  • färsk dill

Gör så här

  1. Blanda ingredienserna till tempurasmeten. Den ska kännas lätt och rinning. Rör inte för mycket. Se till att smeten är kall innan användning.
  2. Häll olja i en vid stekpanna. Lägg ner en brödbit i pannan för att se om oljan har rätt temperatur. Om brödbiten blir gyllenbrun är oljan i 180 grader och klar att fritera i.
  3. Skala och halvera kräftorna.
  4. Doppa kräftorna först i mjöl och sedan i tempurasmeten. Lägg försiktigt ner kräftorna i oljan. Ta upp kräftorna när frityren har stelnat och fått en gyllenbrun färg. Lägg kräftorna på ett hushållspapper för att rinna av. Klart att servera tillsammans med dippsås och asiatisk sallad.