Pernillas tryffel

Pernillas tryffel
Foto: Pernilla Kamras
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Pernillas tryffel

6 ingredienser

Tryffel är mycket lätt att göra. Kräver tid, men om man samtidigt som middagen görs förbereder tryffelsmeten som skall formas dagen efter så är det lättare att hinna. Ska tryffeln spritsas så behöver den inte stelna så länge.

Jag brukar göra några olika sorters tryffel, en som är gjord på grädde och en som är gjord på sommarens infrysta fruktpuréer. Den på puré och mörk choklad kan de flesta laktosintoleranta äta, vilket brukar vara mycket uppskattat. Denna tryffel är inte heller lika fet vilket även det kan vara en fördel.

Man kan göra tryffel bollar lite större, sticka en träpinne i den, trä på några marshmallows och doppa allt i choklad och rulla i pärlsocker. Låt dem torka och lägg dem i fina cellofanpåsar. Knyt ett vackert band runt påsen och julens ”gåbortpresenter” är klara. Denna tryffelpinne gör gammal som ung lycklig.

Värm en kopp mjölk ställ i en tryffelpinne rör runt, drick och njut.

Färga socker
Häll lite socker i en plastpåse, tillsätt några droppar karamellfärg och skaka påsen.

Ingredienser

  • 50 g strösocker (eller honung eller glykos)
  • 200 g grädde (eller fruktpuré)

Välj choklad efter smak - välj en sort i taget

  • 400 g mörk choklad 70 %
  • 450 g mjölkchoklad (eller 550 g vit choklad)

Smaksättning

  • likör (eller rom, cognac, apelsinskal, kaffe eller kryddor)

Att rulla i

  • färgat socker, hackade rostade mandlar eller pistagenötter, smält choklad, kakao eller florsocker

Gör så här

  1. Koka upp grädde och socker.
  2. Häll det över den hackade chokladen och rör slätt.
  3. Låt svalna lite. Tillsätt eventuellt smaksättning.
  4. Låt stelna över natten, täckt med gladpack.
  5. Forma till bollar eller spritsa ut små toppar innan tryffeln stelnat helt.
  6. Försvaras i tättslutande låda i svalt utrymme.