200 g rökt bog, strimlad (fräs i rapsolja separat)
Grönkålsblandning
6 blad grönkål
12 brysselkål
3 schalottenlökar
2 msk smör
3 msk rörsocker
vitpeppar (efter smak)
1 dl vatten
Rödkålsblandning
0,5 blomkål, skivad
0,25 rödkål, strimlad
1 fänkål, skivad
3 msk äppelcidervinäger
vitpeppar (efter smak)
3 msk vatten
1 apelsin, saften
Gör så här
Dressing
Skär äpplena i tärningar. Lägg alla ingredienserna i en kastrull och koka ihop tills det blivit tjockt som äppelmos. Tag av spisen och låt svalna.
Grönkålsblandning
Ta bort stjälken (mittpartiet) från grönkålen och bryt ner bladen. Ansa brysselkålen genom att skära bort botten och skala av yttersta lagret (spara dessa till garnering). Dela sedan brysselkålen mitt itu. Skär löken i klyftor.
Lägg smöret i stekpannan och fräs kålen och löken tillsammans med råsocker och vitpeppar i ca 5 minuter. Slå till sist i vattnet och låt det ånga igenom kålen ordentligt. Tag av från plattan och fortsätt nu med rödkålsblandningen.
Rödkålsblandning
Skär bort roten från rödkolen och skala av bladen (ca 1/3 rödkålsblad). Bryt sedan rödkålen med händerna. Skiva blomkålen i tjocka skivor. Skär fänkålen i skivor. Lägg i smör i stekpannan och fräs kålen några minuter.
Tillsätt nu vinäger, vitpeppar och saften från en apelsin. Fräs i några minuter tills kålen blivit mjuk. Ta av från plattan.
Blanda nu båda kålblandningarna i en stor skål. Ta nu dressingen och ringla över kålsalladen.
Fräs den strimlade bogen i lite rapsolja och lägg ut över den färdiga salladen. Servera!