Fikon- och persikopaj med ricottakräm

koket.se
Toskansk-svensk paj med ricottakräm
Foto: TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Fikon- och persikopaj med ricottakräm

17 ingredienser

45 m

Toskansk-svensk paj fylld med fikon, persikor, plommon och björnbär. Serveras med citrondoftande ricottakräm.

Se Ernst Kirchsteiger laga receptet

logo

Ingredienser

portioner8 - 10

Degen

  • 6 dl vetemjöl
  • 175 g smör
  • 1 tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl olivolja

Fyllning

  • ca 10 färska fikon
  • 2 persikor
  • ca 20 björnbär
  • 3-4 plommon
  • ca 20 valnötter
  • 0,5-1 dl honung
  • 2-3 rosmarinkvistar
  • 100 g smör

Kräm

  • 0,5 l ricotta
  • 2 tsk malen kanel
  • 0,5 citron
  • 0,5 dl honung

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda ingredienserna till pajdegen i en bunke.
  3. Smöra en pajform.
  4. Tryck ut pajdegen så att den täcker formen.
  5. Skär bort toppskottet på fikonen, skär sedan ett kryss i dem och tryck i botten så att fruktköttet kommer fram. Ställ sedan ner det i pajformen.
  6. Häll över björnbären.
  7. Skala och skiva persikorna och plommon och lägg sedan ner i formen.
  8. Krossa över valnötter i valfri storlek. Ringla över honung efter tycke och smak.
  9. Släng över några rosmarinkvistar tillsammans med skivat smör.
  10. Grädda i ugnen i 10-15 minuter eller tills pajdegen och fyllningen fått en fin färg.
  11. Vispa ner kanel, honung och saften från en halv citron i ricottan.