Eriks ymnighetshorn

POPULÄRT
Eriks ymnighetshorn
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
Erik Dahlin HSB
Erik Dahlin HSB

Eriks ymnighetshorn

Av: Erik Dahlin

Från: Hela Sverige bakar

12 ingredienser

Detta är inte direkt något svänger ihop 15 minuter innan fikat. Eriks imponerande ymnighetshorn är fyllt med mandeltebröd och marsipanfigurer.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar

Ingredienser

Ymnighetshorn

  • 6000 g mandelmassa
  • 2400 g florsocker
  • 9 äggvitor

glasyr

  • 5 äggvitor
  • 2,5 msk ättika
  • 750 g florsocker

Klister

  • 600 g mörk choklad

Mandeltebröd

  • 1000 g mandelmassa
  • 4 äggvitor
  • nötter, bär eller fruktskal

Figurer

  • marsipan
  • choklad

Gör så här

Ymnighetshorn

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda florsocker och mandelmassa. Knåda sedan in en äggvita i taget i massan. Degen skall vara utrullningsbar.
  3. Rulla ut remsor som är fingertjocka. Den längsta korven skall vara 63 cm lång, därefter gör du en som är 60 cm. Fortsätt med 58, 56, 54 … 14, 12. Totalt skall det bli 25 st rullar. Varje rulle sätts ihop till en ring. (Jag tillverkar även olika snirkliga bitar av den överblivna mandeldegen som sedan sätts som en krona runt den största ringen).
  4. Grädda ringarna i ugnen ca 10 min.Ta ut ringarna ur ugnen och låt svalna.

Glasyr

  1. Blanda samman alla ingredienserna till en slät glasyr. Ringla sedan ett mönster på varje ring (som är helt avsvalnade).

Klister

  1. Smält chokladen i ett vattenbad.

Hopsättning

  1. Klistra ihop varje ring i rätt ordning med hjälp av den smälta chokladen och skapa en form av ett horn.

Sockerlag

  1. Koka upp socker och vatten i en kastrull. Tillsätt glykosen och koka upp igen.

Mandeltebröd

  1. Sätt ugnen på 250 grader. Lös upp mandelmassan i omgångar med äggvita till en klumpfri massa.
  2. Dela upp massan i olika delar och färga med hushållsfärg.
  3. Spritsa ut olika former med massan och garnera med valfri dekoration, så som nötter, bär och skal.
  4. Grädda av i ugnen i ca 5-7 min.
  5. Pensla mandeltebröden med sockerlag direkt efter att de plockas ut ur ugnen. Låt svalna.

Chokladfigurer

  1. Smält chokladen och spritsa ut olika dekorer som du sedan garnerar ymnighetshornet med.

Marsipanfigurer

  1. Dela upp marsipanen i olika delar och knåda in färgpasta i den. Skapa olika figurer, så som rosor och blad etc. För att skapa mer liv i figurerna kan de målas med ätbar färg.

Dekorera ymnighetshorn

  1. Dekorera överdelen av ymnighetshornet med marsipanblommor och blad, samt chokladfigurer. Fyll hornet med mandeltebröd och marsipanfigurer.