Erix snabba fiskgryta

Erik Fröderberg Kockarnas Kamp 2018

Erix snabba fiskgryta

Av: Erik Fröderberg

Från: Nyhetsmorgon

18 ingredienser

30 min

En snabb fiskgryta med en ännu snabbare aioli. Perfekt vardagsmat.

Det går bra med olika rotfrukter. Ta de du gillar bäst eller det som finns tillgängligt.

Se Erik laga fiskgrytan här.

Ingredienser

portioner

Fiskgryta

  • 1 förp krossade tomater [ca 400 g]
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 knivsupdd malen spiskummin
  • 2 dl vatten
  • 600-800 g vit fisk, skuren i grova bitar (t ex pangasius)
  • 3 morötter, skalade och skurna i bitar
  • 1 bit kålrot, skalad och skuren i bitar
  • 1 palsternacka, skalad och skuren i bitar
  • 0,5 purjolök, skuren i skivor och ordentligt sköljd
  • olivolja
  • 2 citroner, saften
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar (efter smak)

Krutonger

  • 3 skivor vitt bröd, skuret i mindre kuber

Aioli

  • 2 klyftor vitlök
  • 1 förp saffran
  • 2 dl majonnäs
  • citron, saft

Gör så här

Fiskgryta

  1. Fräs rotfrukterna i en kastrull i lite olja.
  2. Tillsätt tomaterna, buljongtärning, vatten, spiskummin, salt och peppar.
  3. Låt koka ihop i en kvart.

Aioli

  1. Blanda majonnäs med vitlök och saffran samt lite citronsaft till en aioli.

Krutonger

  1. Rosta krutongerna i ugn 170 grader, 5-10 minuter tills gyllenbruna.

Fiskgryta, forts.

  1. Mot slutet, tillsätt fisken, purjolöken och citronsaften.
  2. Servera med aiolin och krutongerna.
  3. Enjoy.